17 lutego 2017 1 min to read

żeń-szeń

Category : Kuchenne ciekawostki

Spośród szeregu rozlicznych rodzajów produktów spożywczych, jakie niewątpliwie powinny znajdować się w naszej codziennej diecie, bardzo istotny okazuje się pełen zdrowotnych składników żeń-szeń. Jest to składnik, który znakomicie rzutuje na polepszenie naszego stanu organizmu. Mamy tu na myśli przede wszystkim odpowiedni jego wpływ na ośrodkowy układ nerwowy.

W tym celu bardzo ważne okazuje się wymienienie, iż roślina ta stymuluje receptory gaba, a te znajdują się w naszym mózgu. W konsekwencji tego, uspokajamy się, stajemy się mniej zmęczeni, a bardziej zrelaksowani. Co więcej , rośnie poziom stężenia ważnego składnika w mózgu, a mianowicie acetylocholiny. W konsekwencji tego zwiększa się przepływ między neuronami, a wiec lepiej zapamiętujemy, skupiamy się, polepsza się nasza zdolność do koncentrowania się.

Ponadto jest to znakomita forma ochrony i zabezpieczenia naszej tkanki kostnej przed problemami natury kostnej takimi jak przyładowo bardzo poważna w swych skutkach osteoporoza. Musimy wiedzieć, że żeń-szeń to także rewelacyjne odkrycie w kontekście poprawy jakości pracy naszych żył oraz ogólnie polepszenia jakości działania układy krążenia. W konsekwencji tego śmiało można stwierdzić, że roślina ta zasadniczo obniża poziom złego stężenia cholesterolu w organizmie, a zatem tak zwanego cholesterolu ldl. Tym samym działa przeciwmiażdżycowo.