13 marca 2017 1 min to read

grejpfrut

Category : Kuchenne ciekawostki

Ten popularny owoc egzotycznego pochodzenia jest jednym z podstawowych gatunków owoców rutowatych, jaki uzyskano poprzez skrzyżowanie dwóch innych odmian tej rodziny- a mianowicie pomarańczy, równie dobrze nam znanej i pomelo. Warto zwrócić uwagę na to, ze grejpfrut wcale nie jest szczególnie długo występujący w swojej tradycji rodzinnej. Wyparty był przez mandarynki, kiwi, banany i szereg innych cytrusów, a prawdopodobnie pierwsze grejpfruty wyrosły w 1750 roku. Z kolei miejscem, gdzie najwięcej się ich wówczas pojawiło była jamajka.

Niestety, przez pewien czas do owocu tego podchodzono ze szczególną ostrożnością, co wynikało z faktu, iż nazywano go nieznanym owocem, a później nawet owocem zakazanym. Nazwa grejpfrut ogólnie funkcjonująca po dziś dzień prawdopodobnie zaczerpnięta została etymologicznie od określania wywodzącego się z języka angielskiego, a mianowicie grapes, czyli winogrona, a to ze względu na podobieństwo.

Grejpfrut jest owocem występującym w kilku odianach- delikatnie słodkiej, kwaśnej, gorzkiej, żółtym i różowym odcieniu, a nawet z czerwonym miąższem. To znakomite remedium na wszelkie przewlekłe stany  chorobowe atakujące układ sercowo-naczyniowy. Ponadto grejpfrut odchudza i bardzo często uznawany jest za podstawowy element diety wszystkich próbujących zrzucić zbędną tkankę tłuszczową.

 

 

Tags: