21 kwietnia 2017 1 min to read

spirulina

Category : Kuchenne ciekawostki

Do popularnych składników, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas zaliczyć należy między innymi spirulinę. Jest to wyrób składający się z odpowiednio ususzonych alg, które określane są fachowo nazewnictwem arthrospira platensis. Plemiona zamieszkujące na terenie kontynentu afrykańskiego, przez wieki, zajadają się tym składnikiem, dzięki czemu należycie dbają o swoją kondycję zdrowotną.

Ogólnie na spirulinę natrafiono dość późno, bo w porównaniu z innymi cennymi dodatkami do zdrowej i zbilansowanej diety, spirulina została odkryta w drugiej połowie dwudziestego stulecia. Generalnie jest to mieszanka alg, jakie są pełne cennych właściwości zdrowotnych i wartościowych składników odżywczych . Idealnie sprawdza się jej spożywanie regularne chociażby z tego względu, że barwniki znajdujące się w tych roślinach stanowią mocne przeciwutleniacze. Ich zadaniem jest więc likwidowanie wolnych rodników, tak bardzo szkodliwych dla naszego organizmu.

Co więcej, musimy także wspomnieć o mikroelementach, jakie się w nich znajdują- białku, makroelementach, ale też lipidach. Spirulina jest znakomita jako dodatek do naszego codziennego odżywiania się. Pozwala także zdrowo schudnąć. Jest świetna na zbijanie tkanki tłuszczowej i niepotrzebnych kalorii znajdujących się w naszym organizmie. Redukuje w efektywny sposób poziom złego cholesterolu. Jest idealna także ze względu na pomoc pacjentom leczącym się na miażdżycę w różnym stadium zaawansowania. W szczególności w ostatnim z wymienionych obszarów doskonale sprawdza się alga o zabarwieniu ciemnoniebieskim.

 

 

Tags: