3 maja 2017 1 min to read

chlorella

Category : Kuchenne ciekawostki

Chlorella jest to roślina bardzo zbliżona do spiruliny, na którą podobnie jak i na wyżej w zakładce omówioną spirulinę też jest ogromne zainteresowanie wśród ludzi chcących powrócić do natury, żywić się zdrowo i zadbać o swoją zbilansowaną dietę. Spirulina jest to alga, podobnie i chlorella, z tą między nimi różnicą, że chlorella przystosowała się do bytowania w zbiornikach słodkowodnych.

Nieprzypadkowa jest jej nazwa, która nawiązuje do chlorofilu, o którym każdy z nas uczył się na lekcji biologii. Otóż chlorella jest najbardziej cennym na naszej planecie źródłem chlorofilu. Warto wspomnieć, iż  odkrycie tego jakże ważnego składnika zbilansowanego jadłospisu współczesności przypisywane jest holendrowi- specjaliście  z dziedziny mikrobiologii, a więc martinusowi beijerinckowi.

Ponadto nad cennymi właściwościami chlorelli pracowali także japońscy naukowcy. Pozytywne wyniki badań odnoszących się do wartościowych składników tej rośliny potwierdzone zostały także na oregon state university. Generalnie to, co najbardziej wyróżnia chlorellę na tle innych roślin zalecanych do regularnego spożywania, to przede wszystkim zmniejszenie ryzyka pojawiania się chorób nowotworowych. Poza tym chlorella obniża poziom złego cholesterolu, jak także odbudowuje zniszczone jelita. Jest świetna przy walce z anemią, zwaną niedokrwistością. Wspiera w znaczącym stopniu działanie systemu immunologicznego. Jest tak samo skutecznie działająca jak probiotyk. Ponadto reguluje przemianę materii.

 

Tags: