24 maja 2017 1 min to read

curry

Category : Kuchenne ciekawostki

Przyprawy warto spożywać systematycznie, ciągle włączając je do potraw, dań, posiłków, a nawet deserów przez nas spożywanych. Mają one szereg cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów. Ponadto warto również zwrócić uwagę na to, że przyprawy potrafią skutecznie odchudzać. Jak to możliwe?

Otóż wpływają one w znakomity sposób na redukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej, spalanie kalorii i ładniejszą sylwetkę. Wśród wartych wyszczególnienia przypraw, niewątpliwie należy wymienić curry. Jest to taka roślina, która pozwala znacząco przedłużyć nasze życie. Dowiodły to już liczne badania naukowe i nieprzypadkowo curry stanowi jeden z podstawowych elementów żywieniowego jadłospisu mieszkańców azji, którzy marzą o jak najdłuższym bytowaniu na ziemi. Jest to świetny poprawiacz trawienia, a także efektywny pogromca chorób nowotworowych.

Musimy zwrócić uwagę nawet na fakt, iż curry potrafi wzbogacić klasyczną chemoterapię onkologiczną i ją przyspieszyć. Jest to pikantna, specyficzna aromatem i smakiem roślina, która z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu, ale warto ją wybierać w celach czysto zdrowotnych. Jeżeli nie lubisz dań składających się stricte z dodatku curry, na przykład popularnej potrawy jaką jest indyk czy kurczak w curry, warto dodawać tę przyprawę do dań, w których nie będzie wyczuwalna w smaku- na przykład do sosów oraz zup.

 

 

Tags: