26 czerwca 2017 1 min to read

czekolada

Category : Kuchenne ciekawostki

Czekolada, zwłaszcza naturalna gorzka, ale też i wysokiej jakości wyrób mleczny, pozbawiony nadzienia, może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie a co ciekawe, jak pokazuje to coraz więcej badań naukowych – nawet odchudzać. Wydawać by się mogło, że jak każda słodka przekąska, czekolada w pierwszej kolejności powoduje u nas problemy z nadwagą, a także sprawia, że czujemy się objedzeni, ociężali. Nic bardziej mylnego.

W czekoladzie pozbawionej pełnych szkodliwych dodatków mas, nie ma nic złego, wręcz odwrotnie- warto jest ją spożywać po to, żeby móc poprawić kondycję swego mózgu. Nic tak jak czekolada nie wpływa kojąco na pracę umysłu. Czekolada zwiększa koncentrację, poprawia skupienie, uczy kojarzyć, jest znakomitym składnikiem na poprawienie jakości pracy szarych komórek i pamięci. Warto zwrócić uwagę na to, że czekolada, dzięki zawartości ogromnych ilości naturalnego kakao, bardzo dla nas zdrowego, może przyczynić się do zredukowania poziomu ciśnienia krwi.

Wydawało się, że idealnie wpływa na obniżenie tego poziomu herbata, bo tak mówi się powszechnie, ale badania zrealizowane w szpitalu uniwersyteckim w kolonii pokazały, że dużo bardziej sprawdza się w tym przypadku czekolada. Generalnie w opisywanym produkcie znajduje się także duża ilość polifenoli, które sprawiają, że zmniejsza się prawdopodobieństwo zachorowan na choroby serca.

 

 

Tags: