28 sierpnia 2017 1 min to read

Pomidory

Category : Kuchenne ciekawostki

Pomidory warto wybierać do uzupełnienia codziennej zbilansowanej diety. Powodem tego okazuje się fakt, iż składniki te znakomicie regulują poziom ciśnienia. Jeżeli zdenerwujesz się, jesteś pod wpływem silnego ciśnienia, koniecznie sięgnij po plasterek pomidora. Ponadto badania naukowe jednoznacznie wykazują, że pomidory dają sposobność zastąpienia farmakoterapii stosowanej do zwalczania nadciśnienia tętniczego.

W konsekwencji tego zwiększony poziom złego cholesterolu ulega zmniejszeniu. Musimy również wspomnieć o tym, że pomidory polepszają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z analiz specjalistycznych wynika, że spożywając około 25 mg likopenu dziennie zawartego w pomidorach, redukowane jest stężenie frakcji ldl,  czyli szkodliwego ciśnienia o dziesięć procent. Ponadto poprzez regularne zajadanie się pomidorami, możemy zlikwidować uszkodzenia nerwów, poprawić osłabioną ich pracę czy też wyzbyć się ogólnych bóli stawowych i mięśniowych.

Pomidor posiadają ogromną ilość likopenu, o którym wcześniej wspomnieliśmy, dlatego też zaleca się nie tyle spożywanie ich w surowej postaci warzywnej, ale jeżeli nie lubimy jeść plasterków pomidora na kanapkach, wybierajmy sok pomidorowy wysokiej jakości. Wypijać wystarczy dwie szklanki takiego soku na dobę, a wtedy znacząco zredukujemy zaburzenia kardiologiczne . W pomidorach znajduje się sporo przeciwutleniaczy. Walczą one z negatywnie oddziałującymi na nasz organizm wolnymi rodnikami.

 

 

 

Tags: